Samochód używany dla osoby starszej

Większość kierowców w młodym wieku decyduje się na samochody, które zachwycają bogatym, nowoczesnym wyposażeniem i niesztampowym, oryginalnym designem. Znacznie mniejsze potrzeby mają starsi kierowcy, którzy nie potrzebują atrakcyjnych walorów estetycznych samochodu, a przede wszystkim, oczekiwać będą od auta funkcjonalności, praktyczności oraz wygody w jego prowadzeniu. W poniższym artykule postaramy się pochylić nad kilkoma informacjami, dotyczącymi najchętniej wybieranych samochodów używanych wśród osób starszych, które ukończyły 65 rok życia.

Jak wcześniej wspomniano, seniorzy preferowali przede wszystkim samochody, które najprościej się prowadzi, aby nic nie powodowało ich rozproszenia czy nie wywoływało dodatkowego stresu. Zgodnie z informacjami podawanymi w statystykach firmy AAA Auto, datowanych na rok 2015, starsi kierowcy wybierali najczęściej Skody w modelu hatchback, o niewielkiej pojemności silnika oraz tradycyjnej, manualnej skrzyni biegów. Automaty, które z reguły powinny być wygodniejsze, nie cieszyły się wśród seniorów zbyt dużym zainteresowaniem. Samochody marki Skoda o podanych wyżej parametrach wybierało ponad 70% osób starszych, które ukończyły 65 rok życia. W tabelach statystycznych, umieszczono nawet informacje o ulubionych kolorach seniorów. Największym zainteresowaniem cieszy się kolor srebrny – wybrało go ponad 24% klientów. Wśród lubianych kolorów, pojawiły się także: czarny (ponad 15%) oraz niebieski (ponad 13%).

Seniorzy sięgali więc po starsze auta, o rocznikach około dziesięciu lat. Ponad czterdzieści procent takich aut, wyposażono w system ESP (elektroniczny program stabilizacji), który znacznie poprawia standardy bezpieczeństwa w pojazdach. Brak dodatków, których wymagają młodzi kierowców nie będzie zbyt dużym ubytkiem, jednakże niedbałość o systemy bezpieczeństwa może owocować wysokim prawdopodobieństwem udziału w wypadku samochodowym. Przykładem przepisów chroniących standardy bezpieczeństwa w nowych autach, jest obowiązek wyposażania je w układ ABS od 2006 roku.
Seniorzy, poszukujący wygodnych samochodów, dopasowanych do ich potrzeb, powinni zastanowić się nad odwiedzeniem skupu aut używanych w Szczecinie autoskup-szczecin.pl.